miercuri, 26 octombrie 2016

Ritmurile diurne 

Bioritmurile constituie o forma de manifestare a integritatii organismelor, o fluctuatie periodica intre anumite limite ale unor procewse sau fenomene biologice, o variatie cronobiologica regulata. 
Notiunea de ritm include in sine totalitatea  proceselor si transformarilor bazate pe mecanisme si sisteme de autoreglare ce contribuie la o armonie, o organizare stricta a evenimentelor ce au loc in natura.
Fenomenele naturii care se repeta periodic, cum ar fi succesiunea zilei si noptii, anotimpurilor, fazele Lunii, activitatea solara, alternarea fluxului si refluxului marilor si oceanelor sunt numite ritmice si au o influenta decisiva asupraorganismelor vii, activitatii functiilor lor fiziologice, comportarii, capacitatii de munca, starii de sanatate, evolutiei bolilor,nasterii, mortii si altor procese.
Bioritmurile sunt caracteristice pentru toate nivelurile de organizare a materiei vii-de la cel molecular si submolecular pana la cel biosferic.
Bioritmurile se clasifica in
-ritmuri ecologice- ritmuri lunare, sezoniere, solare (11ani),diurne,
-ritmuri fiziologice-contractii ale inimii, respiratia, activitatea biolecvtrica a cortexului cerebral,intensitatea fotosintezei.
\numeroase bioriitmuri ce decurg in organismele vii au o origine endogena si s-au format in legatura cu schimbarile ciclice ce au loc in mediu inconjorator, mecanismul intern de masura a timpului fiind denumit orologiu biologic.
Exista mai multe ipoteze privind mecanismul endogen al bioritmurilor.
1. Ipoteza cronon. (Epr si Tracco)
consta in faptul ca exista un "cronon" adica un segment de ADN considerat ca substrat morfologic ce controleaza bioritmurile. In favoarea acestei ipoteze- utilizarea actinomicinei D care blocheaza sinteze polipeptidelor pe ribozomi si controleaza starea starea membranei neurale duce la dereglarea activitatii ritmice a celulelor nervoase, fiind legate de schimbarile de zi si noapte. Sinteza de ARN coincide cu un anumit timp al zilei si reflecta modul de viata al animalului. Asa la rozatoarele nocturne sinteza de ARN in celulele ficatului este mai mare dimineata, iar a proteinelor nucleare in prima jumatate a noptii.
2. Ipoteza membranara-ciclicitatea proceselor este legata de starea membranelor lipoproteice si permeabilitatea lor pentru ionii de K. Structurile membranare ale celulei avand proprietati de receptori, contrloleaza bioritmurile legate de actiunea factorilor de temperatura si fotoperiodism.
3. Ipoteza modelului multioscilator al bioritmurilor conform careia in organismul pluricelular poate functiona un "pacemaker" (stimulator) principal acre impune ritmul sau tuturor celorlalte sisteme incapabile de a genera procese oscilatorii proprii. Spre exemplu, epifiza se considera unul din conducatorii centrali ai ritmurilot, secratand melatonina care este legata cu fotoperiodismul. Conform opiniilor multor cercetatori, epifiza poseda un orologiu biologic propriu, mersul caruia se afla in corelatie cu factorii externi.

Calculeaza in ce zi  a ciclului inhtelectual, fizic si emotional esti.

Numaram zilele traite (cu anii bisecti). Suma o impartim la 33,28,23.
Aflam numarul ciclurilor pline. Pentru a afla ziua unui sau altui ciclu astazi, inmultim numarul de cicluri pline cu 23,28 si 33.
Rezultatul obtinut il scadem din numarul de zile traite.
Rezultatul va arata cate zile au trecut de la inceputul fiecarui ciclu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu