sâmbătă, 2 septembrie 2017

Tipurile gemenilor.

Se disting 2 tipuri de gemeni-monovitelini si bivitelini. http://www.eurolab.ua/pregnancy/4509/41108/

Gemenii bivitelini
Se întâlnesc cel mai des  ( 66-75% din gemeni). Incidența nașteri- 4-50 la  1000.
În Africa de Vest sunt cele mai fecvente cazuri (40 : 1000)/.
Gemenii bizigoți se formează în cazul fecundării a două ovule diferite concomitent. Ei pot fi de același sex, sau de diferit sex. 
Gemenii bizigoți au placentare de tip dicorionic, diamniotic. În toate cazurile există două placente autonome. 
Una din cauza formării gemenilor bivitelini - stimularea puternică a ovarelor de către FSH, care poate provoca dezvoltare ovulelor în ambele ovare, sau, ce e mai des, a  câtorva ovule dintr-un singur folicul.
E posibilă activarea statinelor hipotalamice, care duce la stimularea hipofizei cu poliovulația ulterioară. 
Printre femeile care nasc gemeni bivitelini mai multe au vârsta 35-39 ani,  se află la a doua sau a treia naștere, cu masa corpului și statura relativ mare.  Se presuune transmiterea ereditară pe linia maternă după tipul recesiv. 
Mai frecvente sunt cazurile de gemeni bivitelini în cazul anomaliilor uterului.
Teoretic este posibilă fecundarea a două ovule din diferite ovulații, cu instalarea unei sarcini pe fondul sarcinii care deja se dezvoltă. În primele săptămâni de sarcină spermatozoidul poate intra in cavitatea uterului, de acolo-în trompe, unde  fecundează ovulul, eliberat la ultima ovulație. Oul fecundat se va implanta în membrana deciduală (în curs de desprindere).
Sunt descrise cazuri când la o femeie cu uter și vagin bifurcat în fiecare uter s-a descoperit cîte o sarcină- una de 12, alta de 4 săptămâni. 
E posibilă sarcina gemelară din ovule produse în aceiași ovulație, dar fecundate de către parteneri diferiți. 
Gemenii monozigoți (monovitelini)
Se formează în urma dividerii oului la diferite etape de dezvoltare și constituie  1/3 din toate sarcinile gemelare. Incidența -3-5 la 1000 nașteri. 
Spre deosebire de bizigoți, nașterea monozigoților nu depinde de etnie, vârstă. Se presupune, că dividerea ovulului poate avea loc în cazul reținerii implantării și deficitului de oxigen.  Aceasta explică și anomaliile frecvente ale gemenilor monovitelini. Gemenii monovitelini sunt identici, de același sex.
Posibil, cauza poliembrioniei poate fi desprinderea mecanică a blastomerelor (la stadiile incipiente de diviziune), care apare  ca urmare a răcirii, dereglării echilibrului acido-bazic și  a compoziției ionice a mediului, acțiunii factorilot toxici etc.
Dezvoltarea gemenilor monozogoți este corelată și cu fecundarea ovulului care are 2 sau mai multe nucee. 
În timpul dezvoltării ovulului se dezvoltă corionul, apoi amnionul și embrionul. De aceea caracterul placentației depinde de perioada în care s-a produs diviziunea celulară a ovulului. 
Dacă diviziunea se produce în primele  3 zile după fecundație, adică până la formarea stratului intern al embrionului -embrioblastuui (stadiul de blastocist) și transformarea stratului extern al lui în trofoblast, gemenii monozigoți vor avea 2 corioane și 2 amnioane. Se întâlnește în  20-30% cazuri.
Dacă dividerea se produce între zilele 4-8 după fecundare, în stadiul de blastocist, adică după formarea corionului, dar înainte de finisarea formării amnionului, se vor dezvolta 2 embrioni cu saci amniotici separați, și un corion comun  (70-80% din cazuri).
Dacă diviziune se produce în zilelel a 9-10 după fecundare, când amnionul deja e format, se dezvoltă embrioni cu un amnion comun (1% din cazuri). Este cazul sarcinii cu cele mai mari riscuri.
Dacă dividerea se produce în zilele  13-15, aceasta va fi incompletă și va fi soldată cu dezvoltarea gemenilor contopiți (siamezi). Se întâlnește foarte rar, 1 la 1500 sarcini gemelare.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu