joi, 11 iulie 2019

Un bărbat din Rusia a trăit 60 de ani fără emisfera stânga

Bărbatul a fost adus la spital cu simptome de atac ischemic tranzitoriu. Aceste atacuri de regulă nu duc la infarctul creierului. Pacientul avea probleme cu mobilitatea mâinii şi a piciorului. Tomografia computerizaă a demonstrat că lipseşte emisfera în care s-a produs atacul ishemic! În loc de emisfera stângă era o gaură neagră.  Neurologii au ajuns la concluzia că toate funcţiile erau preluate de emisfera dreaptă. 
Atacul ischemis s-a diminuat, funcţiile membrelor s-au restabilit.
Pacientul a declarat că a dus o viaţă normală, nu avea probleme cu aparatul locomotor, vederea, funcţiile psihice. El a absolvit şcoala cu succes, a fost admis la facultate, unde a învăţat de inginer. A făcut serviciul militar (!), s-a căsătorit, are 2 copii. Pînă a se pensiona a lucrat la uzină.
Savanţii cunosc cazuri de lipsă a unor segmente din creier, de exemplu, în paralizie infantilă cerebrală. Însă funcţiile motorii în aceste cazuri sunt afectate. Pralizia cerebrală infantilă se dezvoltă în perioadele tardive de dezvoltare a fătului. Însă în cazul prezent probabil s-a produs o hemoragie în creier încă în perioadele timpurii de embriogeneză când funcţiile creierului încă nu sunt distribuite, iar creierul posedă o plasticitate foarte mare. Şi în acest caz emisfera dreaptă a preluat funcţiile emisferei afectate, care nu s-a mai dezvoltat.
Astăzi screeningul prenatal ar arăta lipsa emisferei şi cu siguranţă medicii ar recomanda mamei să intrerupă sarcina. Însă 60 de ani în urmă nu era aşa posibilitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu